Graviditet

For lavt prolaktintal

Spørgsmål

Jeg er en 37 årig kvinde med en medfødt hypofyse defekt. Jeg fik efter behandling en dejlig søn sommeren 2002 som jeg ikke rigtigt kunne amme. Jeg fik oxytocin næsespray som skulle afhælpe problemet lidt. Dette hjalp ikke, så efter ca en måndeds kamp måtte jeg opgive amningen. Nu venter jeg barn nr. 2 og er selvfølgelig meget nervøs, for om jeg kan amme dette barn, eller om det bliver det samme igen. Jeg vil derfor høre, om der findes en medicin som er mælkedannende. Jeg mener at have hørt om noget, men kan ikke huske hvad det hedder. Der findes jo noget som stopper mælkeproduktion - så ville det jo være skønt hvis der var noget der gjorde det modsatte. Håber I kan hjælpe.

Svar

Kære Spørger
Det er et vanskeligt spørgsmål. Der findes meget medicin, der stimulerer prolaktin ved at nedsætte dopaminhæmningen. Præparaterne kan være østrogen, neuroleptika (medicin til psykisk syge), kvalmestillende medicin etc.. Desværre må man helst ikke indtage medicin under amning. Desuden kræver det, at du har mælkehormonceller.
Det er ikke en problemstilling, jeg tidligere har mødt. Har du prolaktinstigning under graviditeten? Den medicin du fik (oxytocin) hjælper med "mælketransporten".
Venlig hilsen Marianne Andersen

Graviditet og hypofyseadenom

Spørgsmål

Jeg har igennem snart 10 år haft et prolaktinom (mikroadenom), som stort set altid har været velreguleret med dostinex. Men nu står jeg i den situation at jeg ønsker at blive gravid, og der har så i de forbindelse meldt sig nogle spørgsmål. Min nuværende læge har anbefalet mig helt at stoppe behandling 3-4 måneder for at se hvad der sker. Men nu er min menstruation meget uregelmæssig, jeg føler mig træt og uoplagt, og jeg har konstateret via ægløsningstest og temperaturmetode, at jeg ikke får ægløsning. Min spørgsmål er hvad chancerne er for at jeg kan blive gravid, og hvad der egentligt skal til af behandling for at hjælpe det på vej.
Tak for en god hjemmeside
Heidi

Svar

Kære Heidi
Når du holder pause med Dostinex nedsættes din chance for at blive gravid væsentligt. Jeg vil anbefale omstilling til Bromokriptin, som du tager indtil du er konstateret gravid, i følge de sidste nye internationale retningslinjer (2006). Hvis ikke du tåler Bromokriptin vil jeg foreslå Dostinex frem til graviditet, og derefter pause, men det skal ordineres af din læge.
Du skal følges med øjenundersøgelser under graviditeten.
Venlig hilsen Marianne Andersen

Prolaktinom/Gravid

Spørgsmål

Jeg har haft kendskab til mit prolaktinom i godt 3 år. Jeg har lige været gravid, og blev MR-scannet 3 uger efter graviditetens afslutning. Det viser sig at prolaktinomet er vokset til godt 2cm i diameter og mit prolaktinniveau ligger på 16.000. Er dette normalt eller bør jeg ophøre med amning for at genoptage min medicinske behandling med dostinex. Under graviditeten oplevede jeg voldsom hovedpine som varede 6 ud af de 9 måneder. Kan det tilskrives at adenomet voksede og er det sansynligt at kroppen belv vant til det forstørrede adenom sidst i graviditeten, for der holdt hovedpinen op??
Håber på svar.
Med venlig hilsen
Rikke

Svar

Kære Rikke
Du skal blot fortsætte med at amme, det er ikke noget problem. Hypofysen vokser også hos gravide uden adenom (raske), den kan fordoble sin størrelse pga mælkehormon. Hos patienter med en hypofyseknude øges hypofysestørrelsen også, det er kun et problem, hvis der opstår synspåvirkning. Hypofysen er størst lige efter man har født, jeg forventer ikke, at du får problemer på nuværende tidspunkt. Hovedpine er svært, der kan have været en sammenhæng, men nu skal du blot gennemføre amningen.
Venlig hilsen Marianne Andersen

Prolaktin-adenom og gravid

Spørgsmål

Jeg er blevet behandlet for en prolaktin-adenom med Bromergon, og efter 1 års behandling er adenomet gået væk, men jeg bliver stadig behandlet med Bromergon. Jeg er nu blevet gravid med tvillinger og er holdt op med at tage mine tabletter ifølge aftale med lægen. Jeg kan læse at der skal holdes ekstra øje med gravide både under graviditet og under fødslen, hvad er det man skal være opmærksom på ? Bortset fra at Prolaktin-tallet stiger. Er der en risiko ? Hvad hvis min hypofyse-adenom begynder at vokse igen ?
Med venlig hilsen Jette

Svar

Kære Jette.
Hypofysen vokser under en graviditet hos alle. Patienter, der har haft/har et prolaktinom (mælkehormonproducerende adenom), har en lidt større risiko for at hypofysen/knuden kan nå op til synsbanekrydsningen. Risikoen er minimal, når knuden ikke er synlig ved en MR-skanning. Hypofysen bliver størst lige efter fødslen. Hvis du skulle få problemer med synet, kan den medicinske behandling genoptages. MR-skanning kan foretages under graviditeten, hvis det skulle blive nødvendigt. Det vigtigste for dig er, at din risiko er minimal. Det kan endda være, at du ikke behøver medicinsk behandling efter graviditeten.
Venlig hilsen Marianne Andersen