Hormoner generelt

Hormonmangel

Spørgsmål

Findes der en offentligt tilgængelig liste/reference over hvordan hormonerne skal være i en given alder? eller kan man bede sin egen læge om en sådan? og kan man få en kopi af ens egne prøver fra endokrinologisk afdeling?

Svar

Kære spørger
Det er ikke muligt at lægge en liste over referenceværdierne ud på nettet. Du må tale med din sygehuslæge, der kan give dig tallene. Når et laboratorium måler et hormon anvendes en bestemt metode, der har et "normalområde", der er bestemt udfra raske individer. Hormonet analyseres således forskelligt fra laboratorium til laboratorium, og de ændrer også metode. Der vil altid være behov for en lægelig tolkning på tallene, da det ikke er helt simpelt om en værdi er helt normal.
Venlig hilsen Marianne Andersen

DHEA og antidepressiv

Spørgsmål

Kære Marianne Andersen.
Jeg er 53 år, kvinde og hyp.insufficient på 14. år og tager alle hyp.hormoner.
Mine spørgsmål: Hvad er ulemperne, hvis nogen, ved at tage DHEA som kvinde?
Hvilken sammenhæng er der (hvis nogen) mellem hypofysen og dannelsen af Serotonin? Er det korrekt, at hyp. danner et forstadie til Serotonin?
Venlig hilsen Lisbet Jensen, Randers.

Svar

Kære Lisbet Jensen
DHEA er et såkaldt mandligt hormon og kan give bivirkninger svarende til dette, specielt acne (bumser), fedtet hud og øget hårvækst i ansigtet og på kroppen.
Serotonin har et samspil med hypofysen. Der har været nogen forskning omkring stress, kortisol og serotonin. Der er ikke nogen resultater, der ændrer behandlingen af hypofysehormonmangelsymptomer. Behandling med præparater, der "stimulerer" serotonin (lykkepiller), kan stimulere prolaktin (mælkehormon), med mulige negative effekter.
Du må meget gerne skrive igen, hvis der er et uddybende spørgsmål, så jeg er sikker på, at du har fået svar.
Venlig hilsen Marianne Andersen

Hypofyse underudvikling

Spørgsmål

Min datter har den sjældne sygdom; de morsiers syndrom. Hypofyseinsuffiens er et af problemerne omkring denne sygdom, hvor der er mangel på kønshormonet Østrogen. Er det relevant for min datter, som også er udviklingshæmmet at være medlem hos jer? eller os forældre som pårørende? for at følge med i hvad der sker på området! Kortison hvilken betydning har dette hormon for kroppen og hvad er symptomerne på mangel at dette?

Svar

Kære Spørger
Umiddelbart, tror jeg, at I vil have gavn af et medlemsskab. Det vil være vigtigt for jer at vide mest muligt om mangel på hypofysehormoner.
Kortisol er et livssvigtigt hormon, der produceres i binyrerne. Det har betydning for utrolig mange processer i kroppen. Kortisol stiger hos raske ved psykisk og fysisk stress, og der vil være behov for øgning af dosis i visse situationer. Hvis jeres datter får feber skal der gives mere kortisol. Det er svært at vide, hvilke symptomer jeres datter vil have, men ved akut mangel kan der være sløvhed, opkastninger og hovedpine. I må tale med jeres kontaktlæge om hvilke symptomer, der er relevant for jer ud over feber. Hvis hun skulle blive for syg til at tage kortisol vil det være nødvendigt at komme akut på sygehuset, for at få medicinen som indsprøjtning.
Venlig hilsen
Marianne Andersen, afdelingslæge

Hej. Efter at have læst en kort beskrivelse af denne sjældne sygdom, kan jeg se, at der optræder mangel på flere hypofysehormoner, bl.a. væksthormon. Alle med sygdomme i hypofysen eller som påvirker hypofysens funktion er velkomne i foreningen, og kan formentlig have fordel af medlemskabet. Der kan være ting omkring det hormonelle, der kan blive belyst i vores forening. Hypofysesygdomme er meget forskellige og udarter sig forskelligt. Der er lige så mange variationer, som der er medlemmer, næsten da. Udbyttet afhænger af hvilket problemer familien døjer med og hvad der fylder mest i hverdagen.
I skal være velkommen som medlemmer.

Med venlig hilsen
Anette Lorentzen, tidligere formand

Erhvervsevne spørgsmål

Spørgsmål

Hej Marianne.
Jeg producerer ikke tilstrækkeligt med Testosteron og væksthormon. Derfor er jeg sat i behandling med disse stoffer. Jeg har været i behandling i 3 måneder og kun mærket en minimal fremgang. Der er ved MR-scanning ikke konstateret nogen form for abnormalitet ved min hypofyse. Jeg er utrolig træt og fuldstændig uden energi. Jeg bliver totalt udmattet over de mindste anstrengelser og er derfor ikke i stand til at passe et job på nuværende tidspunkt. Er det normalt at personer med denne lidelse ikke genvinder sin erhvervsevne og evt. må førtidspensioneres?
Med venlig hilsen Henrik Andersen

Svar

Kære Henrik Andersen
Det er et meget svært spørgsmål. Der er patienter, som passer et meget krævende job, selvom de mangler alle kendte hypofysehormoner. Men nogle patienter bliver pensioneret før tid. Det er for tidligt at afgøre om tilstanden er permanent for dig. Er dine andre hormoner i orden? Årsagen til din hormonmangel kan også have betydning. Det er de færreste patienter, der bliver pensioneret pga isoleret mangel på testosteron og væksthormon.
Venlig hilsen
Marianne Andersen

Træthed

Spørgsmål

Hej Marianne.
Jeg vil gerne have uddybet dit tidligere svar angående træthed. For 2 år siden blev jeg opereret for en blommestor hormonproducerende hypofysetumor. Et ½- 1 år før jeg fik stillet diagnosen, var jeg meget træt. Heldigvis er min hypofysefunktion efter operationen intakt, men jeg føler mig stadig træt. Hvorfor er det lige, at den træthed optræder? Kan jeg gøre noget for at mindske den?
mvh Anna

Svar

Kære Anna.
Hypothalamus-hypofyse regionen bliver undersøgt nøje. Der er ingen, der har fuldt kendskab til alle de funktioner, der forgår i dette område. Når du skriver, at hypofysefunktionen er intakt, går jeg udfra, at din væksthormonproduktion også er i orden? Hvorledes med dit stofskifte? Ligger det i den nederste del af normalområdet? Hvis alle hormoner er så optimale, som de kan være, har vi desværre ikke kendskab til yderligere behandling, der kan hjælpe dig nu, men tiden vil vise om der kommer afgørende ny forskning på området.
Venlig hilsen
Marianne Andersen

Træthed

Spørgsmål

Kære Marianne.
Jeg fik fjernet hypofysen i Nov 2002. Jeg var sygemeldt et helt år efter. Er stadig utrolig træt og bliver hurtigt udmattet. Er dette normalt eller er det bare mig? Jeg tager 20mg hydrokortison/dag og øger dosis til 30mg/dag efter behov.Er startet med væksthormon for ca 3 mdr siden, nu 0,03ml/dag. Begyndte på Social og Sundhedshjælperskole her i Aug, men det er svært, for jeg er meget træt. Er der håb forude eller bliver det ikke anderledes?Det går jo ud over hele familien, når man ikke har megen overskud.Det er ret enerverende i længden.
Venlig Hilsen Jonna Pedersen, Svendborg.

Svar

Kære Jonna Pedersen.
Tusind tak. Da vi fik mulighed for at behandle med væksthormon troede vi, at trætheden ville blive mindre. Der er også nogle patienter, der har god effekt af væksthormon. Men der er desværre fortsat nogle patienter, der ikke har den samme energi som tidligere. Jeg håber, at du genvinder noget af din energi.
Venlig hilsen
Marianne Andersen