Hypofyseadenom

Hypofyseadenom

Spørgsmål

Hej.

Jeg har fået konstateret et ikke hormonproducerende hypofyseadenom. Jeg har fået at vide, at den skal fjernes hvis den vokser, og hvis den ikke gør skal den scannes en gang om året vist! Hvis den vokser betyder det så, at der er kræft i den, eller kan den også vokse selvom der ikke er kræft i den? Jeg læste at der sjældent er kræft i hypofyseadenomer men det kan forekomme. Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvor store chancer der er for at den vokser??
Med venlig hilsen Karin

Svar

Kære Karin
Du skriver ikke hvorfor din knude i hypofysen blev opdaget? Om det var et tilfældigt fund i forbindelse med en skanning, der blev foretaget af en helt anden årsag? Mange mennesker har forandringer i hypofyseområdet, nogle af disse forandringer ændrer sig ikke over tid og der bliver aldrig behov for en operation. Nogle knuder vil vokse, de fleste meget langsomt, og der vil blive behov for operation. Vi kan desværre ikke forudsige hvilke knuder, der vil vokse. At knuden vokser har intet med kræft at gøre, det er generelt godartede knuder, der er ikke engang en primær kræftknude i hypofysen hvert 10. år i Danmark.
Venlig hilsen
Marianne Andersen

Ikke hormonproduserende adenom

Spørgsmål

Hej, Mit sygdomsforløb: - Thyriodit (betændelse i skjoldbrusk kirtlen) november 2001. - Mælkeudflåd fra brystet fra januar 2002, som ikke er forsvundet. - For højet stofskifte i marts 2004 (fik behandling for det, men det vidste sig at være en fejlbehandling. Stofskiftet har været normalt efter at jeg er stoppet med medicinen) Jeg har fået konstateret et hypofyseadenom (6*6*5 mm) i november måned 2004. Mine hormon-blodprøver er normale, og det er blevet sagt at jeg har et ikke hormonproducerende hypofyseadenom. - dec. 2004 fået let forhøjet T3 og prolaktin, men prolaktin har normaliseret sig igen. Jeg har følgende symptomer: - Søvnløshed - vågner flere gange om natten. Ofte er jeg badet i sved, har mavesmerter, som forsvinder ved at spise noget. - Hyperaktivitet - Koncentrationsbesvær - Humørsvingninger - Sult - Ustabil kropstemperatur - sveder/fryser - Brystsmerter - ofte i venstre side af min krop - Mavesmerter - mindste ved at spise - Hovedpine - dagligt - Muskelsmerter - kan kun lave noget fysisk, altså gå, ca. 1-2 timer dagligt - Menstruationsforstyrrelser - meget uregelmæssig, og der kommer næsten ikke noget mere Kan det skyldes den svulst som sidder inde i hypofysen, selvom at mine tal er normale - har læst i internationale artikler at der kan laves så lille en mængde hormon fra sådan en svulst at det ikke kan registreres i blodprøve.
Mvh Anja

Svar

Kære Anja
Hvis dit stofskifte har været meget lavt kan det give anledning til forhøjet mælkehormon og dermed mælk fra brystet. Forhøjet mælkehormon kan give menstruationsforstyrrelser. Omvendt kan en hypofyseknude direkte eller inddirekte give anledning til forhøjet mælkehormon og menstruationsforstyrrelser. Hvis dit mælkehormon er forhøjet kan det medicinsk behandles, hvis mælkehormonet er på plads kan det være nødvendigt med erstatning af dit kønshormon. Du har helt ret mht hormonproduktionen fra din hypofyseknude, flertallet af knuder producerer hormon eller dele heraf. Vi kalder det en klinisk ikke-producerende knude, fordi den ikke giver anledning til nogle symptomer svarende til hormonoverproduktion, men den kan give gener svarende til underproduktion. Nogle af dine gener kan skyldes stofskiftet, andre gener kan skyldes mangel på kønshormon. Det er vigtigt at drøfte dine symptomer med din læge.
Venlig hilsen
Marianne Andersen

Statistisk spørgsmål

Spørgsmål

Hej, Jeg kunne godt tænke mig at vide hvor mange hypofyse adenomer der bliver konstateret i DK om året, og hvor mange der er ikke hormon-producerende? Bliver en stor del af disse fjernet ved kirugi (udover prolaktinomer)?
Med venlig hilsen Kasra

Svar

Kære Kasra.
Der foreligger ikke nogen helt ny opgørelse, men der er ca 50-100 hypofyseadenomer per år, det varierer fra år til år. Der bliver også fundet flere "tilfældige" adenomer i forbindelse med skanning for andre sygdomme, MR-skanninger anvendes meget. Ca. 50% er prolaktinomer, ca. 25-30% er ikke-hormonproducerende. Flertallet af symptomgivende ikke-hormonproducerende adenomer bliver fjernet kirurgisk.
Venlig hilsen
Marianne Andersen

Hypofyseadenom og tics

Spørgsmål

Jeg fik ved en tilfældighed konstateret et hypofyseadenom for et par år siden. Jeg har efterfølgende fået tics i ve. side af ansigtet der bevirker at munden i ve. side trækker op mod øjet og øjet blinker. Det er ikke hele tiden, men mest når jeg taler og spiser. Jeg kan på ingen måde selv styre det. Er der nogen sammenhæng mellem de to ting. Jeg har ved en undersøgelse hos øjenlæge fået at vide at adenomet trykker på synsnerven. Jeg er i trygge hænder på Rigshospitalet og er ikke urolig, bare nysgerrig. Der er ingen der endnu har kunnet svare mig på om der var en sammenhæng.

Svar

Kære Anonyme.
Desværre kan jeg ikke svare på dit spørgsmål. Jeg har ikke tidligere set en patient med disse symptomer og en hypofyseknude. Det vil være dine læger, der kender din knudes anatomiske beliggenhed og dermed kan se om der kan være en sammenhæng.
Venlig hilsen
Marianne Andersen