Væksthormon

Væksthormonmangel

Spørgsmål

Hej. Jeg skriver angående en stærk mistanke om at jeg lider af væksthormonmangel.Da jeg indtrådte i mine teenageår udviklede jeg mig ikke som mine jævnalderende, jeg voksede hverken i højde eller fysiologisk som de andre, men blev faktisk overvægtig. I dag er jeg 24 år, 169 cm høj og vejer 86 kg. Mine hænder og fingre og andet er stadig i dag små i forhold til at jeg er en mand. Min mor og søster har større hænder og fingre end mig selv. Hvad burde jeg gøre?

Svar

Tak for spørgsmålet. Din sluthøjde er til dels genetisk bestemt og kan beregnes ud fra nogle simple fingerregler. Hvis du tager gennemsnittet af din forældres højde + 6.5 cm, så får du din “genetiske højde” hvor der kan være et udsving på beregningen på +/- 8.5 cm.

Der kan være mange årsager til at man ikke når denne ”genetiske højde”, herunder væksthormonmangel. Jeg har svært ved at komme en evt. udløsende årsag nærmere ud fra din beskrivelse, så min anbefaling er at du tager kontakt til din alm praktiserende læge. Desværre må man i din alder forvente at vækstzoner i knoglerne nu er lukket, hvilket betyder, at der ikke kan induceres vækst med hormontilskud.
Mvh
Jakob

Spørgsmål

Hej Marianne. Min søn på 3 år har fået konstateret væksthormonmangel og vi er derfor påbegyndt hormonbehandling med daglige indsprøjtninger. Han har endvidere en let hypospadi, hvilket kunne pege på en multipel hormonmangel. Siger videnskaben noget om sandsynligheden for sammenhæng mellem de to tilstande?
Mvh og pft Pernille Lund

Svar

Kære Pernille Lund
Det er velkendt at midtlinjedefekter kan give hypofysehormonmangel. Patienter, der har midtlinjedefekt, er f.eks ptt med rygmarvsbrok. Der er ikke meget litteratur omkring hypohysehormonmangel og hypospadi. Den sidste oversigtsartikel omkring hypospadi angiver, at der ikke er en overhyppighed af andre malformationer (organskader), det tyder således ikke på, at det er hyppigt med væksthormonmangel og hypospadi. Antallet af patienter med hypospadi er stigende og man mener at miljøet spiller en rolle.
Mht væksthormonmangelen har du ikke skrevet om I kender årsagen og om MR-skanningen er normal?
Venlig hilsen
Marianne Andersen

Væksthormon

Spørgsmål

Hej jeg er opereret 3 gange for et væksthormon adenom + strålebehandling af hypofysen jeg vil gerne vide hvilke fordele der er ved at tage væksthormon jeg deltog for nogle år siden i et forsøg med væksthormon på Odense Universitetshospital forsøget gik ud på at nogle personer fik en lav dosis mens andre fik en høj dosis jeg fik den høje dosis det endte med at mine fødder voksede fra str. 44 til str. 46 hvis jeg begynder at tage væksthormon igen kan man så være sikker på at fødderene ikke vokser yderliger?
Med Venlig Hilsen Poul Antonsen

Svar

Kære Poul Antonsen
Der er mange fordele ved at tage væksthormon, hvis ikke man har tilstrækkelig egenproduktion. I de føste studier vidste man ikke hvilken dosis, der skulle anvendes og brugte erfaringen fra behandling af børn. I dag gives meget lavere doser, der styres af måling af en vækstfaktor. Nogle af fordelene ved væksthormonbehandling er fedtomsætningen, muskelstyrken øges let, der er en eventuel gavnlig effekt på kalkmængden i knoglerne. Nogle patienter får større psykisk energi. Mængden af saltvand i kroppen normaliseres og evnen til at svede genvindes. Skostørrelsen forbliver normalt den samme.
Venlig hilsen Marianne Andersen