Cushings syndrom

Af; læge Åse Krogh Rasmussen, Rigshospitalet

Cushings syndrom er den tilstand, der opstår på baggrund af en øget mængde binyrebarkhormon (glukokortikoid) i blodet. De typiske symptomer ved øget glukokortikoidproduktion er rundt rødt ansigt, øget hårvækst, evt. skægvækst hos kvinder, fedtophobning på maven, nedsat muskelkraft, tendens til blå mærker, træthed, irritabilitet, depression, hovedpine, tendens til sukkersyge og ved længere tids påvirkning afkalkning af knoglerne. Årsagen er en øget produktion

Behandlingen afhænger af årsagen, og det er derfor vigtigt at afklare denne. Dette gøres ved at undersøge indholdet af hormonet cortisol i vandladningen fra et døgn samt ved specielle undersøgelser og scanninger af hypofyse og/eller binyrer og/eller brystkasse. Behandlingen er oftest primært kirurgisk, enten ved at fjerne den ACTH producerende svulst eller binyren. Såfremt operativ fjernelse af en eventuel svulst i hypofysen ikke er tilstrækkelig behandling kan strålebehandling af hypofysen komme på tale og eventuel medicinsk behandling. I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at fjerne begge binyrer.

Kontrol: Efter behandling skal tilstanden kontrolleres jævnligt både med hensyn til tilbagefald og i forhold til binyrebarkens og/eller hypofysens funktion. Det er oftest nødvendigt med livslang kontrol.