Prolaktinom

Af; overlæge i endokrinologi Ellen Grodum, Frederica Sygehus

Hvad er prolaktinom?

Der findes i den normale hypofyse en samling celler, der laver prolaktin ( mælkehormon ). Normalt hæmmes udskillelsen af prolaktin.
Der kan opstå en knude i hypofysen bestående af celler, der laver prolaktin, og som ikke hæmmes. Dvs. et prolaktinom er en knude, der udskiller prolaktin. Man ved ikke, hvorfor disse knuder opstår.

Knuderne inddeles i mikro- og makroknuder, hvor mikroknuderne er mindre end 1 cm i diameter og makroknuderne er større end 1 cm i diameter.

Hvilke symptomer ser man?

Hos kvinder:
Der kan forekomme mælk i brysterne, der ses menstruationsforstyrrelser, manglende evne til at blive gravid. Desuden kan der forekomme hovedpine, syns- og synsfeltsmangler og tegn på mangel på de øvrige hypofysehormoner.

Hos mænd:
Impotens, hovedpine, syns- og synsfeltmangler og tegn på mangel på de øvrige hypofysehormoner.

Hvilke undersøgelser skal til for at stille diagnosen?

Diagnosen stilles ved blodprøvebestemmelse af prolaktin og evt. andre hypofysehormoner. Knudens størrelse vurderes ved en MR-skanning af hypofysen. Desuden foretages syns- og synsfeltundersøgelse.

Behandling og kontrol

Medicinsk behandling:
Behandlingen er i langt de fleste tilfælde medicinsk med tabletter 8 Parlodel eller Dostinex). Oftest vil man behandle i ca. 2 år og herefter forsøge at udtrappe medicin. I begyndelsen af den medicinske behandling, ses ofte bivirkninger, som kan bestå af svimmelhed, kvalme og kuldetendens af hænderne, derfor anbefales det at starte med en lille dosis medicin og så lade tabletmængden stige langsomt.
Der anbefales kontrol ca. hver 3. måned inkl. Blodprøvekontrol. Der anbefales ny MR-skanning efter 6 – 12 måneder.

Anden behandling:
I sjældne tilfælde kan operation eller strålebehandling være nødvendig.