Sygdomsgrupper
Foreningen henvender sig både til mennesker med nedsat, øget eller ingen hypofysefunktion, og derfor har foreningens medlemmer mange forskellige slags sygdomme med tilknytning til hypofysen. Her kan du læse om disse forskellige sygdomme og om, hvad de hver især indeholder.
Beskrivelserne af sygdommene er skrevet af bestyrelsens medlemmer, men de vil løbende blive omskrevet og forbedret af læger, som er relateret til de forskellige sygdomme. I faktabladene kan du læse en mere dybdegående beskrivelse af enkelte af sygdommene.
Bliv klogere på din sygdom
Akromegali
Cushings syndrom
Hypofyseadenom
hypofyseinsufficiens
kraniofaryngeom
prolaktinom
Akromegali
Akromegali er en sygdom hvor hypofysen producerer for meget væksthormon efter at højdevæksten er afsluttet. Sygdommen fører til vækst af specielt ansigtsskelet, hænder, fødder og tungen, hjertet og indre organer.
Akromegali er en sjælden sygdom som optræder lige hyppigt hos mænd og kvinder. Der er 15 - 20 nye tilfælde i Danmark hvert år. Sygdommen diagnosticeres hyppigst i 30 - 50 års alderen.
Af
overlæge dr. med. Claus Hagen, Odense Universitetshospital
Nye tilfælde i Danmark
ca. 70 om året
Prævalens
ca. 70 pr. 1 mio. indbyggere
Alder
30-50 år
Af
læge Åse Krogh Rasmussen, Rigshospitalet
Nye tilfælde i Danmark
10-20 om året
Alder
20-50 år
Køn
Hyppigere hos kvinder end mænd
Cushings syndrom
Cushings syndrom er den tilstand, der opstår på baggrund af en øget mængde binyrebarkhormon (glukokortikoid) i blodet. De typiske symptomer ved øget glukokortikoidproduktion er rundt rødt ansigt, øget hårvækst, evt. skægvækst hos kvinder, fedtophobning på maven, nedsat muskelkraft, tendens til blå mærker, træthed, irritabilitet, depression, hovedpine, tendens til sukkersyge og ved længere tids påvirkning afkalkning af knoglerne.
Hypofyseadenom
Skønt hypofyseadenomet er langt den hyppigste svulstdannelse i hypofysen (ca. 95% af alle svulstdannelser dér) er den ikke desto mindre meget sjælden i sygdomssammenhæng. Der opereres i Danmark under 100 nye patienter pr. år. Et hypofyseadenom er altid godartet, dvs. det vokser meget langsomt og har, når det opdages, i nogle tilfælde været til stede i årtier. Patienten med et hypofyseadenom har en godartet lidelse, som ved korrekt behandling ikke eller næsten ikke påvirker patientens livskvalitet eller livslængde.
Af
overlæge dr. med. Claus Hagen, Odense Universitetshospital
Nye tilfælde
Under 100 om året
Af
overlæge i intern medicin og medicinske sygdome, dr. med. Jens Otto Lunde Jørgensen
Nye tilfælde
100 pr. år i Danmark
Årsag
Hyppigst en godartet svulst i hypofysen. Tilstanden kan dog også være medfødt.
Hypofyseinsufficiens
Hypofyseinsufficiens er en tilstand, hvor der er nedsat produktion og funktion af hypofysens hormoner. Insufficiens betyder utilstrækkelig på latin. Sygdommen er sjælden med cirka 100 nye tilfælde per år i Danmark, og er lige hyppig hos mænd og kvinder. Gennemsnitsalderen når sygdommen påvises er cirka 40 år, men den kan også ramme både børn og ældre mennesker. Den hyppigste årsag til hypofyseinsufficiens er en godartet svulst i hypofysen.
Symptomerne på hypofyseinsufficiens afhænger helt af, i hvilket omfang hypofysens normale hormonproduktion er påvirket. I de lette tilfælde kan symptomerne være meget beskedne, hvorimod komplet ophørt funktion af hypofysen kan være livstruende.
Kraniofaryngeom
Kraniofaryngeom er en godartet, medfødt svulst, der findes i kraniets bund og hyppigst påvises i barnealderen. Den består af en forkalket del og en blæreagtig dannelse indeholdende en olieagtig væske og kan i halvdelen af tilfældene fjernes helt. I sin vækst giver den anledning til hormonforstyrrelser, og patienterne må ofte efter kirurgi behandles hormonelt.
For yderligere information henvises der til vores engelske søsterside www.pituitary.org.uk for gode beskrivelser af sygdommen, samt under "hjernetumorer" på www.bornecancerfonden.dk.
Af
bestyrelsen
Af
overlæge i endokrinologi Ellen Grodum, Frederica Sygehus